Skip to main content
AANWIJSHULP ROUTE

Aanwijshulp route naar de Rijnkade zondag 3 september.

LET OP:

De noordelijke invalsroute naar het centrum van Arnhem, de Apeldoornseweg, is onder de schop en het is niet duidelijk of de werkzaamheden op 3 sept. zijn afgesloten. Volgend de planning op 25 augustus, maar die datum is niet gehaald. Hoewel het adres Nieuwe Rijnkade 18 voor de cruise van 3 sept. van diverse zijden te benaderen is wordt aanbevolen dit te benaderen vanaf de oostkant van Arnhem via de Westervoortsedijk.

Dat houdt in dat vanuit het Westen, Noorden en Oosten via het knooppunt Velperbroek het beste op de N325 naar het zuiden (Nijmegen) de afslag Westervoort genomen kan worden en dan bij de eerste verkeerslichten rechtdoor de Westervoortsedijk volgen (dus NIET het bord ‘Westervoort’ volgen).

Vanuit het zuiden de aanwijzing ‘Arnhem-Zuid’ volgen en op de A325 na enige tijd het bord Apeldoorn/Oberhausen volgen (de N325). Na enige tijd passeert u een brug over de Rijn en vervolgens dient u de afslag Westervoort te nemen ( vóór de verkeerslichten uitvoegen aan de linkerzijde van de rijbanen).  Daarna bij de eerste verkeerslichten rechtdoor de Westervoortsedijk volgen.

Na dit punt en vervolgens kort na de vierde verkeerslichten slaat u linksaf: de Nieuwe Kade. Hier wordt u opgevangen door een verkeersregelaar. Volg aub zijn/haar aanwijzingen.

Verslag riviercruise 3 september 2023 georganiseerd door Stichting NU of NOOIT.

Zondag 3 september 2023, wat een heerlijke dag, warm, zonovergoten. Arnhem was de plek waar vandaan we vertrokken en waar we terug kwamen. De stad van hevige gevechten in 1944: de Slag om Arnhem. Na het gebruikelijke ‘boarden’, dus het ‘afvinken’ van de namenlijst, was er snel een smakelijk kopje koffie, met een plak cake. Elkaar eerst wat onwennig aankijken, maar vlot gevolgd door aangename en open gesprekken. Precies wat Stichting NU of NOOIT zo graag wil: gelijkgestemden uit de doelgroep -lichamelijk en of psychisch gewond geraakten die de samenleving in uniform dien(d)en-bij elkaar brengen in een veilige, ongedwongen, aangename sfeer.

Na een welkomstwoord, door de voorzitter van Stichting NU of NOOIT, gericht aan allen uit die doelgroep, en vooral ook aan het thuisfront -dat veelal een zware prijs betaalt voor hetgeen de partner is overkomen, werden in een herdenkingsceremonie onze omgekomen collegae herdacht. Amy van Son, zelf veteraan en initiatiefneemster van de tentoonstelling “Helmen vol Verhalen’ - en met een kleine expositie aan boord - ontstak de kaars. De kaars ter herinnering, ter bemoediging voor de toekomst van de nabestaanden, maar ook voor allen aan boord aanwezig.

Met haar volledige en zeer interessante project, waarin 22 kunstenaars - luisterend naar aan hen gekoppelde veteranen met hun indringende verhalen - een kunstwerk hebben geproduceerd, reist zij het land door. Zie www.helmenvolverhalen.nl

Het schip Eureka, van rederij Eureka uit Deventer, vormde weer het aangename platform, met drie dekken, waarmee we de grote rivierentocht realiseerden. We voeren vanaf de Nederrijn over het Pannerdenschkanaal, de Waal, langs Nijmegen richting Tiel, alwaar door de sluis. We zagen Wijk bij Duurstede in zicht komen en genoten ook van het fraaie landschap langs de zuidrand van de Veluwe op onze terugweg naar Arnhem.

Tijdens  deze tocht vertelde -onze eigen NU of NOOIT- Henk de Sterke op daarvoor passende momenten over de geschiedenis: de Slag om de Grebbeberg in 1940, maar vooral ook over de Slag om Arnhem in 1944. Interessante kost.

Naast wat we elkaar allemaal uit eigen ervaringen te vertellen hadden, was het wederom een genot om een tweetal vrolijke goochelaars aan de diverse tafels te hebben. Naast hun vingervlugge trucs, bleken deze vrijwilligers evenzo een luisterend oor te hebben. NU of NOOIT vond en vindt dat hartverwarmend!

Jack en Caro verzorgden tijdens deze reis de muzikale omlijsting. Deze twee mannen, oud-commando’s, zijn al vele jaren vrijwilligers die hun muzikale talenten voor ons aan boord ten gehore brengen. Het was heerlijk te zien dat er zo waar weer mensen waren die de gelegenheid namen om een dansje te wagen. Chapeau. Gewoon leuk!

En een ‘chapeau’ ook voor de inzet van de andere vrijwilligers welke die dag diverse hand- en spandiensten hebben verricht en een luisterend oor hadden voor onze doelgroep.

De lunch aan boord werd -onderwijl genietend van het voorbijglijdende rivierenlandschap- met smakelijkheid genoten. Dubbel genot dus! En de warme hapjes later in de middag gingen er bij een ieder ook vlot in.

Deze tocht was echt een lange door uitlopende wachttijden bij de drie sluizen en we meerden daardoor pas omstreeks 19.15 weer af in Arnhem. We zagen voldane gezichten, we kregen enthousiaste reacties en complimenten. Dank uiteraard, maar het gaat ons erom degenen die tot onze NU of NOOIT doelgroep behoren een heerlijk dag ‘eruit zijn en meer’ te geven. Ook deze dag  is ons dat voor de nu aanwezigen gelukt. We zien daarmee dat de inspanning loont. Geef uw enthousiaste mening over Stichting NU of NOOIT door aan uw omgeving. Doel: dat volgend jaar wederom een schip vol met mensen uit de doelgroep aanwezig zijn. Wij deden het van harte voor u, we doen het weer van harte voor hen. Voor elkaar.



Onze aandacht NU komt NOOIT te laat!

Impressie van rivierdagcruise 2023 en/met schip Eureka.

Hierboven een impressie met een kleine selectie van de foto's die gemaakt zijn door onze kundige fotograaf Cees. Cees, nogmaals bedankt!!

Alle foto's van Cees, aangevuld met enkele van anderen kunt u bekijken door op onderstaande knop te klikken. Daar kunt u, naar wens, ook foto's met hoge resolutie downloaden of zelfs laten afdrukken.