Skip to main content

Verslag Riviercruise 2016

Verslag Riviercruise 2016 ‘Stichting NU of NOOIT’

De in december 2015 opgerichte ‘Stichting NU of NOOIT’ organiseerde op zondag 07 augustus een vaartocht voor een zeer gemengd publiek, te weten militair en burger (jong en oud), hun eventuele begeleiders alsmede enkele nabestaanden van gesneuvelde militairen. Een tocht speciaal voor mensen die enige extra aandacht en steun goed kunnen gebruiken.

De naam van de stichting ‘NU of NOOIT’ is natuurlijk bekend bij vele (oud-)militairen omdat die ontleend is aan de Latijnse wapenspreuk ‘Nunc aut Nunquam’ van het Korps Commandotropen. Dat voor die naam is gekozen is niet zo verwonderlijk omdat oprichter en voorzitter Joop Reimerink een oud-commando is. In zijn kielzog zijn nog andere oud-commando’s actief voor de stichting ‘NU of NOOIT’ zoals Jan van Holten en Gérard Urselmann. Maar het zijn niet alleen oud-commando’s die belangeloos hun sympathieke steun geven, ook niet-commando’s zetten zich onbaatzuchtig in, zoals oud-marinier Rinus Isken. En daarnaast is er bestuurlijke inzet van Peter Nelis (oud-militair) en de onvermijdelijke ict ondersteuning van Willem Deen. En het moet worden gezegd: zonder de steun van diverse ondernemingen en enkele fondsen zijn dagcruises zoals deze niet mogelijk. Hoe dan ook, de groene baret die ons allen bindt, loopt als een groene draad door dit verhaal.

Volle bak
Hoewel deze eerste dagcruise in de voorbereiding zorgde voor financiële hoofdbrekens en de stroom aanmeldingen moeizaam op gang kwam, bleek de opkomst uiteindelijk toch groot. Er was sprake van een volle bak. De deelnemers, met onder meer (oud)commando’s en (oud)marinier-commando’s, kwamen uit alle windstreken. Ruim 130 personen namen deel aan de vaartocht op het partyschip ‘Graaf van Bylant’ en waren deels afkomstig uit: de landmacht, luchtmacht en zeemacht, veelal burgers vandaag de dag. Onder de deelnemers waren ook vele personen die mindervalide waren. Natuurlijk werden die geholpen door mensen die goed ter been waren. Bovendien is dit schip uitstekend geschikt voor rolstoelers en voorzien van een invalidentoilet.

Bijzondere gast
Vertrek en aankomst waren in Lobith-Tolkamer. Toen de trossen los waren ging het heen stroomafwaarts richting Arnhem tot de sluizen bij Driel. Gérard Urselmann schonk in zijn welkomstwoord speciale aandacht aan oud-adjudant Willem den Engelsman. Deze oud-commando werd destijds onderscheiden met het Bronzen Kruis wegens moedig optreden in Indonesië, zie ‘De Groene Baret’ van juni 2016. Hij werd begeleid door dochter Emmy en kleinzoon David.

De rivier de Rijn
Na de uitleg van Gérard wat de gasten deze dag konden verwachten gaf hij de microfoon en het woord aan Stoni Scheurer. Zij was burgemeester van de in deze regio gelegen gemeente Rijnwaarden en kon mede vanwege die achtergrond allerlei wetenswaardigheden vertellen over het gebied waar doorheen werd gevaren. Rivieren hebben grote invloed op het landschap waar ze doorheen stromen, zo ook de rivier de Rijn. Die komt niet bij Lobith ons land binnen, zoals de oude garde vroeger op school leerde. Ooit was dat inderdaad het geval, maar door kanalisering veranderde de loop van de Rijn met als gevolg dat sedertdien deze rivier Nederland binnenkomt bij het plaatsje Spijk. Dit grondgebied was tot 1817 van Duitsland en werd toen aan Nederland toegevoegd. Lobith ligt nu aan een oude rivierarm, de Oude Rijn. Ook ging Stoni Scheurer nader in op de invloed die het veranderende stroomgebied van de Rijn had op de militaire activiteiten, vooral die van Fort Pannerden. Interessant, niet alleen voor de oud-militairen aan boord, maar ook voor de andere gasten omdat daar op de terugweg een stop was gepland voor bezichtiging.

Fort Pannerden
Toen het partyschip was aangemeerd bij Doornenburg maakten de meeste gasten gebruik van de mogelijkheid om Fort Pannerden te verkennen. Vanaf de boot was het circa 800 meter wandelen over de dijk naar het vestingwerk. Alle lof voor de organisatie want ook hier werd rekening gehouden met de mindervaliden onder de deelnemers. Die konden gebruik maken van een gemotoriseerde riksja (TukTuk). Meerdere exemplaren stonden bovenop de dijk gereed voor het vervoer heen en terug. Bij het fort aangekomen kon men, al dan niet onder begeleiding van een gids gekleed in soldatenpak, de citadel bezichtigen. Het bastion ligt verborgen onder de aarde, maar is vijf verdiepingen hoog. Vanaf het dak heeft men een spectaculair uitzicht over de Rijn, Waal en het Pannerdensch Kanaal. Fort Pannerden heeft een opmerkelijke geschiedenis. Informatie daarover is onder meer te lezen op de website van de Stichting tot instandhouding en beheer van Fort Pannerden: www.fortpannerden.eu

Stratego spel
Maar hierna moest men weer ‘fort’ en werd de terugtocht naar de boot ondernomen, tuk-tukkend of te voet. Het fortbezoek was voor velen een boeiende onderbreking van het verblijf aan boord. Vooral voor de ‘militair strategen’ in het gezelschap was dit een rijke voedingsbodem om het met elkaar al dan niet eens te zijn. Helaas was de geboden tijd te kort om het fort uitgebreid aan een onderzoek te onderwerpen, maar dat vormt een goede reden om nog eens terug te komen. Terug op de ‘Graaf van Bylant’ konden de zeebenen weer worden onder geschroefd en de stoelen aan de kant voor een voorzichtig dansje.

Entertainment
De muzikale omlijsting werd belangeloos verzorgd door oud-commando Aristakes Jessayan, die de sterren van de hemel speelde en zong. Aris (zanger, pianist, componist en entertainer) heeft een breed muziekrepertoire. Met zijn warme uitstraling, melodieuze stemgeluid en virtuoze pianospel wist hij de deelnemers aan de vaartocht te raken. Er werd gelachen en gedanst. Een ieder had het naar de zin. Gedurende de gehele tocht werd de inwendige mens goed verzorgd. Tussen de middag werd een prima lunchbuffet klaargezet waarvan gretig gebruik werd gemaakt. Na afloop van de vaartocht kon men al dan niet gebruik maken van een Chinese maaltijd. Dit tegen een gereduceerd tarief en uitgeserveerd op de boot. Het merendeel van de deelnemers liet zich deze kans niet ontglippen.

Een geslaagde dag
Voorzitter Joop Reimerink bedankte in zijn slotwoord alle deelnemers voor hun aanwezigheid en degenen die hun medewerking verleenden om deze cruisedag mogelijk te maken. De sfeer was gedurende de hele tocht prima. Al met al was het een geslaagd evenement, temeer omdat de weergoden gunstig waren gestemd. Kortom, de doelstelling van ‘Stichting NU of NOOIT’ is voor dit jaar 2016 bijna volledig gehaald.

Regeren is vooruitzien
De bedoeling is ieder jaar tenminste één gratis cruisedag voor de bedoelde doelgroep te organiseren onder voorbehoud dat voldoende financiële middelen binnenkomen uit sponsoring en met ondersteuning van vrijwilligers. Daarbij heeft de stichting op het oog dat deze vaartochten een startpunt zullen hebben meer centraal in Nederland, zo mogelijk meerdere tochten in diverse regio’s. Degenen die menen in aanmerking denken te komen of degenen die personen kennen welke in aanmerking zouden kunnen komen, kunnen zich nu reeds vrijblijvend melden bij de stichting: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Nadien zal contact worden opgenomen over het vervolg van hun aanmelding.

(Auteur en fotograaf: Jan van Holten, tekst en foto's zijn vrij van rechten)

Onderstaand een fotocollage van de rivierencruise. Voor het zien van alle foto's klik hier