Skip to main content

Verslag Riviercruise 2019

Verslag Riviercruise 2019 'Stichting NU of NOOIT'

Stichting NU of NOOIT organiseerde als onbetaalde vrijwilligersorganisatie voor de vierde achtereenvolgende keer een dagcruise voor personen uit de speciale doelgroep (gewonden) van veelal (oud-)geüniformeerden uit sectoren zoals defensie, politie, brandweer, ambulance. Die cruise werd gehouden op zondag 8 september. Met het vlaggenschip Mps River Dream van rederij Eureka werd vanaf Zwijndrecht naar Rotterdam gevaren (en retour) waar de Wereldhavendagen plaats vonden. Bijna 400 passagiers scheepten zich in. Nog niet eerder hadden zoveel mensen zich aangemeld. Dat kwam met name ook door een goede samenwerking met de organisatie BNMO in Doorn, de vereniging die zich als belangenbehartiger inzet voor o.m. (voormalige) werknemers van defensie, politie en andere geüniformeerden met lichamelijk of psychisch letsel. Complimenten aan deze vereniging voor de ondersteuning in o.m. de wervingsprocedure binnen haar ledenbestand en haar financiële inzet. Na het inschepen werd om 10.30 koers gezet naar Rotterdam en hield Herman Bokhoven, voorzitter van Stichting NU of NOOIT, een welkomstwoord.

Ceremonie
Altijd wordt tijdens een riviercruise van Stichting NU of NOOIT een herdenkingsplechtigheid gehouden, zo ook nu. Deze ceremonie is ter nagedachtenis aan degenen die zijn overleden tijdens of als gevolg van hun dienstinzet. Voorzitter Herman Bokhoven onderstreepte het belang om hierbij stil te staan. Niet alleen omdat zij niet vergeten mogen worden, maar ook vanwege de grote impact op de nabestaanden en verwanten. Een aantal familieleden daarvan had zich voor deze cruise ingeschreven. Jaspert Verplanke, die in Srebrenica op een landmijn stapte waardoor hij een onderbeen verloor, stak een kaars aan ter nagedachtenis aan de gevallenen. Daarna werd één minuut stilte gehouden. Na deze plechtigheid kon men bijpraten in de hoofdsalon en bovensalon. Deze binnenruimte heeft een opvallend luxe uitstraling. Ook kon men naar het achterdek of topdek gaan om daar nog meer van het uitzicht te genieten.

Wereldhavendagen
Ondanks het wisselvallige weer aan de start van het weekend bleef het deze zondag droog met veel zonnige perioden. Passagiers konden buiten volop genieten, zeker toen de haven van Rotterdam in zicht kwam. In de grootste haven van Europa worden jaarlijks begin september de driedaagse Wereldhavendagen gehouden. Dit is het grootste maritieme evenement van Nederland. Dat werd goed zichtbaar dichter bij de Erasmusbrug. Vanaf de River Dream waren demonstraties op het water waar te nemen. Veel mensen stonden langs de kades en op de Erasmusbrug. Volgens de organisatie bezochten naar schatting 345.000 mensen het evenement. Opvallend grote schepen trokken aan het oog voorbij zoals de Pride of Hull, een veerboot van P&O Ferries met een lengte van 215 meter.

Muziek
Maar liefst negen muzikanten zorgden voor de muzikale omlijsting. De muziekgroep DD Hot 5 wordt ook wel eens gekscherend BZT genoemd of wel “Band Zonder Trompet” en heeft daardoor een kenmerkende eigen sound. De stijl van DD Hot 5 is divers, maar maakt altijd haar naam waar. Het swingt altijd ‘de pan uit’. Vijf van de zes bandleden waren aanwezig en zorgden voor plezierige muziek: bandleider Bram Aarnoutse (drums/zang), Ben Coenraads (klarinet/saxen), Henk de Jong (trombone), Ton de Zeeuw (banjo) en Frans Schreuder ((basgitaar/zang). Iemand die merendeels solo optrad was troubadour Jack IJpelaar. Hij zong een aantal beroemde liedjes en begeleidde zichzelf daarbij op de gitaar. Het duo Bijlsma-Hooglugt bestaande uit de zangeressen Michaëla en Lolita zongen samen en soms in combinatie met Jack IJpelaar. Zij brachten goed in het gehoor liggende muziek en zang ten gehore. Clemens Abers bespeelde als ‘lopende muzikant’ het accordeon met populaire liedjes die in de smaak vielen. Alle muzikanten waren zeer content dat zij een muzikale bijdrage mochten leveren aan deze speciale cruise en het moet worden gezegd: zij traden geheel belangeloos op!

Indrukwekkende ervaringen
Voor velen was deze dagcruise een eerste kennismaking met Stichting NU of NOOIT en haar unieke doelstelling. Een dag die opnieuw om herhaling vraagt gezien de vele positieve reacties. Of zoals werd gezegd: Een dag om lotgenoten te ontmoeten; inhoudelijk van gedachten te wisselen en je vervelende ervaringen uitspreken; je sores even vergeten; vandaag geen druk op de ketel; voel me hier thuis; prima dag; mooi dat er ook kinderen bij zijn en wat jongeren; ontzettend goede dag gehad met oud marine lotgenoten; mooie herdenkingsceremonie; niets hoeft vandaag; je kunt jezelf zijn; ga zo door met dit mooie initiatief; enz.. En voor de organisatie ook enkele leermomenten. Dat kan niet uitblijven met zoveel bezoekers en enkele viervoeters aan boord!

Financiële ondersteuning
Deze riviercruise werd mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van fondsen, bedrijven, particulieren en de hulp van vele vrijwilligers. De passagiers beleefden een prachtige dag in een ontspannen sfeer. Dat doet een ‘gewond mens’ goed! Penningmeester Gérard Urselmann bedankte in zijn slotwoord de bemanning voor hun inzet, alle passagiers voor hun aanwezigheid en alle vrijwilligers inclusief de muzikanten voor hun support. Volgend jaar zal opnieuw een riviercruise of andere activiteit(en) wordt georganiseerd indien het financiële plaatje kan worden ‘rondgebreid’.

Veteranenradio
Veteranenradio (website: www.veteranenradio.nl) maakt toegankelijke en laagdrempelige radioprogramma’s voor veteranen en hun achterban. Tijdens deze riviercruise had journalist Jan van Holten interviews met diverse deelnemers. Voor het luisteren (duur 20 minuten) klik hier Radiolink 2019.

Interview riviercruise 2019

(Auteur en fotograaf: Jan van Holten tekst en foto's zijn vrij van rechten)

Onderstaand een fotocollage van de riviercruise. Voor het zien van de foto's klik hier Fotolink 2019