Skip to main content

Home

Verslag Apenheul 2024

Project met  Stichting Veteranen Kids 23 maart 2024 Apenheul

Op zaterdag 23 maart vertrok ik vroeg naar de Apenheul om nader kennis te maken met de Stichting Veteranenkids en natuurlijk om met een 20 tal enthousiaste kinderen (variërend in leeftijd van 6 tot 20) met begeleiding van enkele ouders, de Apenheul te bezoeken.

apenheul 2024 02Na de kennismaking met Sanne Driessen, Thijs Verhaar en Esmay Wittens, gingen we als groep naar binnen waarbij Sanne met verve de rol van akela vervulde! De kids vielen op door het dragen van de welbekende vechtpet! Al wandelend kom je natuurlijk in gesprek met de mensen die de Stichting vormen. Wat meteen opvalt is het enorme enthousiasme en drive die Sanne heeft om de doelstelling van Stichting Veteranen Kids uit te dragen. En met plezier wordt de ene na de andere vrolijke anekdote over de activiteiten verteld. Maar er zijn ook serieuze gesprekken met sommige van de aanwezige ouders en kinderen.

Twee bijzondere gesprekken staan me dicht bij.
Een gesprek dat ik voerde met een jong gezin uit Limburg waarvan de beide kinderen een spierziekte hebben en bovendien Defensie de afgelopen jaren moeilijk deed om te erkennen dat daadwerkelijk PTSS gerelateerd kon worden aan de uitzendingen van de vader/man. En daarmee het (ook) voor hem openstaande hulptraject gestart kon worden.
En een indringend gesprek met een jonge vrouw die vertelde over haar jeugd en het moeizame opgroeien met een vader die PTSS heeft.
Beide verhalen raakten me diep.

Bij enkele ouders zijn onze vaartochten bekend en werd er gerefereerd aan de meest recente vaartocht in 2023 en dat het zo’n mooie tocht was. En daarbij ook mooi weer, maar door de wachttijden bij enkele sluizen wel een beetje lang. En zei men, wat opviel was dat er “best wel veel kinderen aanwezig waren. Dat was erg leuk!”. In de gesprekken ontstond enthousiasme voor onze boottochten en ik geloof dat we as. 8 september een paar nieuwe passagiers kunnen verwachten! Een vertegenwoordiger van de BNMO deelde rond het middaguur extra drinken uit, wat zeer gewaardeerd werd want inmiddels was het een stuk warmer geworden.

apenheul 2024 01De samenwerking tussen onze Stichtingen en de BNMO is een mooi voorbeeld hoe we alle drie vanuit verschillende invalshoeken werken aan waardering en erkenning voor o.m. de lichamelijk of mentaal gewonde militairen en er ook te zijn voor de kinderen van deze militairen.

Het was een dankbare ervaring om dit project samen met Stichting Veteranen Kids mogelijk te maken voor deze kinderen.

JV.