Skip to main content

Verslag Riviercruise 2017

Verslag Riviercruise 2017 'Stichting NU of NOOIT'

Stichting NU of NOOIT’ organiseerde op zondag 3 september een riviercruise. De passagiers afkomstig uit de in aanmerking komende doelgroep beleefden een fantastisch dag op de Mps River Dream. Met dit vlaggenschip van rederij Eureka werd naar Rotterdam gevaren waar de Wereldhavendagen werden gehouden.

De deelnemers, al dan niet met begeleider, konden zich inschepen vanaf 09.00 uur. Op dat vroege tijdstip op de zondagochtend was het op de Uilenkade in Zwijndrecht al een drukte van belang. Mede door de inzet van het bestuur BNMO (Bond Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers) met ruim 140 deelnemers was de capaciteit van het schip goed gevuld. BNMO heeft sinds de oprichting in 1945 een indrukwekkende staat van dienst als vereniging en belangenbehartiger van oorlogs- en dienstslachtoffers. Hoe dan ook, in totaal waren er 325 passagiers uit heel Nederland. Sommigen hadden zelfs al een drie uur durende reis achter de rug omdat men bijvoorbeeld helemaal uit Leeuwarden moest komen.

Matrozenkoor Apeldoorn
Tijdens het inschepen, waarbij voorrang werd gegeven aan mensen in een rolstoel of met rollator, was er een optreden van Matrozenkoor Apeldoorn. Zij verrasten de passagiers met gezellige zeemansliedjes en zorgden zo voor een hartelijk onthaal. Maar dat niet alleen. De ruim twintig ‘matrozen’ verleenden ook ondersteuning op de parkeerplaatsen, assisteerden bij het aan boord brengen van passagiers met een fysieke beperking, brachten koffie en thee rond, hielpen bij het serveren van de lunch en diverse kleine hapjes, schoven aan bij passagiers voor een luisterend oor en verzorgden ook nog enkele muzikale optredens tijdens de heen- en terugvaart. De passagiers kregen van de matrozen boekjes uitgereikt zodat men de tekst kon meezingen. Petje af voor deze vereniging die goede doelen steunt zoals die van Stichting NU of NOOIT. Nadat alle deelnemers keurig op tijd aan boord waren kon kapitein Jos Scheers het bevel geven om de trossen los te gooien. Vervolgens werd koers gezet richting Rotterdam.

Herdenking
Het welkomstwoord werd gegeven door oud-commando Gérard Urselmann, adviseur van het stichtingsbestuur. Onder zijn leiding werd ook een herdenkingsplechtigheid gehouden. Op een speciaal daarvoor ingeruimde tafel werd door oud-marinier Rinus Isken een kaars ontstoken ter nagedachtenis aan de gevallenen. Gérard las een indrukwekkende episode voor uit een boek dat (in romanvorm) handelt over het familieleven van een door oorlogstrauma’s achtervolgde oud-commando officier en Korea strijder. Het ceremonieel werd afgesloten met één minuut stilte. Daarna konden de passagiers bijpraten of naar het buitendek of topdek gaan om van een drankje en het uitzicht te genieten. Dat was goed mogelijk omdat de weergoden mee zaten: een stralende zon met af en toe wat bewolking, weinig wind en een behaaglijke temperatuur.

Wereldhavendagen
Op de Nieuwe Maas en vlakbij de Eramusbrug in Rotterdam werd het schip stilgelegd. Alle passagiers konden genieten van de Wereldhavendagen evenals de honderdduizenden bezoekers die zich rijen dik hadden opgesteld langs de kades en op de Erasmusbrug. Er waren onder meer spectaculaire calamiteiten demonstraties te zien met helikopters, snelle rubberboten en waterscooters van de mariniers, politie en de reddingsdienst (KNMR). Tijdens dit prachtige maritieme evenement, dat jaarlijks wordt gehouden, waren ook bijzondere schepen te bewonderen zoals Zr.Ms. Karel Doorman, een logistiek ondersteuningsschip, het grootste schip van de marine. Die was overigens goed vertegenwoordigd met de onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis, het fregat Zr.Ms. Tromp, het patrouilleschip Zr.Ms. Holland en de mijnenjager Zr.Ms. Willemstad. Maar dat niet alleen, ook niet-militaire schepen waren te zien, zoals de roodkleurige BigRoll Baffin (173 meter lang en 42 meter breed). Die is speciaal gebouwd om een zeer grote lading rollend op het dek te laden, bijvoorbeeld een installatie voor de energie sector.

Muzikaal optreden
Naast het al eerder genoemde Matrozenkoor Apeldoorn was er een doorlopend muzikaal optreden van de bekende Aristakes Jessayan, die in 2016 ook nog eens werd uitgeroepen tot beste (NS)stationspianist van Nederland. Deze oud-commando is zanger, pianist, componist en entertainer. Hij heeft een allround repertoire met een grote diversiteit. Met zijn virtuoze pianospel, melodieuze stemgeluid en hartelijk charisma zorgde hij voor een aangename sfeer gelet op de vrolijke gezichten van de passagiers.

Financiële ondersteuning
Stichting NU of NOOIT is geheel afhankelijk van financiële middelen afkomstig uit giften van fondsen, bedrijven en particulieren en van ondersteuning door vrijwilligers. Onder meer de BNMO droeg zorg voor praktische en financiële ondersteuning in de werving bij de leden. Elke gift van welke grootte dan ook is van harte welkom. Zo ook die van Matrozenkoor Apeldoorn. Naast hun grote inzet tijdens de riviercruise ontving de stichting ook nog eens een cheque ter waarde van €500,-. Die werd onder luid applaus door Matrozenkoor voorzitter Gert Timmerman overhandigd aan NU of NOOIT voorzitter Joop Reimerink. Deze oud-commando is initiatiefnemer van Stichting NU of NOOIT, een naam die ontleend is aan de Latijnse wapenspreuk ‘Nunc aut Nunquam’ van het Korps Commandotroepen.

Een topdag
Vlak voor het afmeren in Zwijndrecht werden nog enquêteformulieren opgehaald waaruit bleek dat de deelnemers deze riviercruise bestempelden als een topdag. Daarmee voldoet Stichting NU of NOOIT ruimschoots aan haar doelstelling. Voorzitter Joop Reimerink bedankte in zijn slotwoord alle deelnemers voor hun aanwezigheid en alle vrijwilligers voor hun support. Het is de bedoeling dat volgend jaar opnieuw tenminste een riviercruise wordt georganiseerd.

(Auteur en fotograaf: Jan van Holten, tekst en foto,s zijn vrij van rechten)

Onderstaand een fotocollage van de riviercruise. Voor het zien van alle foto's klik hier